Achtergrond van Tunesië

Tunesië is een prachtig bergachtig eiland dat ten westen van Italië gelegen is en waar slechts 1,7 miljoen mensen wonen.

Geschiedenis

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Vanwege haar strategische ligging op belangrijke zeeroutes hebben verschillende volkeren altijd om Tunesië gestreden en heeft het land vele bezetters gekend. Over de geschiedenis van het land voor de komst van de Feniciërs en de inheemse bevolking, de Berbers, is weinig bekend. De eerste geschreven bronnen dateren van de Fenicische periode. Zij arriveerden in de 9de eeuw v. Chr. in Tunesië en stichtten in de 8ste eeuw verschillende nederzettingen, waaronder Carthago. Onder leiding van Hannibal veroverden de Carthagen onder andere Sicilië, Sardinië en het rijk groeide uit tot het machtigste in het westmediterraan gebied. Oorlog met de Romeinen was onvermijdelijk en deze strijd werd in de drie Punische oorlogen in het voordeel van Rome beslist, hoewel Hannibal en de zijnen dichtbij een overwinning waren. In 146 v.Chr. werd Carthago volledig met de grond gelijk gemaakt. De Romeinen herbouwden de stad, die uitgroeide tot één van de belangrijkste steden in de klassieke oudheid. Met het verval van het Romeinse Rijk breekt voor Tunesië een periode aan, waarin eerst de Vandalen het land binnenvallen en vervolgens de Byzantijnen. Ondertussen vormden de Berbers kleine koninkrijken en zij verzetten zich tegen deze nieuwe bezetters. Hoewel hun verzet zich ook nog voortzette met de komst van de Arabieren in de 7de eeuw, bekeerden de meeste Berbers zich tot de Islam en vermengden zij langzaam met deze nieuwe heersers. De Arabieren hebben met hun bijna 1000 jaar lange overheersing de grootste stempel op het hedendaagse Tunesië gedrukt. In 1574 bezette de Ottomanen Tunesië en werd Tunesië opgenomen in het Ottomaanse rijk, waarbij het vanaf het begin van de 18de eeuw wel enige autonomie vergaarden. De 19de eeuw werd gekenmerkt door de opkomst van het Franse rijk en in 1881 veranderde Tunesië in een Franse kolonie en dit ging gepaard met een verfransing van de belangrijkste steden van het land. Het duurde niet lang voordat de roep naar onafhankelijkheid groeide en in 1956 bezweken de Fransen onder de druk van de Tunesische nationalistische beweging en verkreeg het land onafhankelijkheid. In 1957 werd de Tunesische republiek uitgeroepen met Bourguiba als eerste president.

Ligging

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Tunesië ligt in Noord-Afrika en het grenst in het noorden aan de Middellandse Zee. Het land is tussen Libië en Algerije in gelegen. Tunesië is het kleinste land van de Magreb (Noord-Afrika).

Bevolking

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

In Tunesië wonen ongeveer 10,7 miljoen mensen, waarvan zo’n 98% moslim is. Slechts circa 1% van de Tunesiërs beschouwt zichzelf nog als Berber, de meesten zien zichzelf als Arabieren. Het Arabisch is de officiële taal, maar veel Tunesiërs spreken ook Frans.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Landschap

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Tunesië heeft een zeer gevarieerd landschap. In het noorden en oosten bevinden zich langs de kust prachtige baaien en lange zandstranden. In het noorden en het westen wordt het landschap gekenmerkt door de uitlopers van het Atlasgebergte. Tussen de bergen bevinden zich vruchtbare valleien. Hier vindt de meeste landbouw van het land plaats. Verder naar het zuiden, in het midden van het land, vindt u de steppes met enkele gigantische zoutmeren en schitterende oases. Helemaal in het zuiden van Tunesië begint de woestijn en het zuidelijkste deel van Tunesië maakt onderdeel uit van de Sahara.

Architectuur

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Noemenswaardig zijn de typische berberdorpen met uit rotsen gehouwen woningen. Daarnaast zijn in het land diverse Romeinse restanten te bewonderen met als hoogtepunten Carthago en het amfitheater van El-Djem. Sidi Bou Saïd is een prachtig dorp met mediterrane sfeer en witte huizen met blauwe deuren en raamkozijnen.