Praktische informatie

In dit menu vindt u allerhande praktische informatie die u van pas kan komen voor of tijdens uw verblijf op Tunesië.

Geldzaken

Bron: Pen Waggener, CC-BY-2.0, Wikimedia Commons

De nationale munteenheid van Tunesië is de Tunesische dinar (TND). In grote hotels, winkels en restaurants worden creditcards geaccepteerd. Tunesisch geld mag niet in- of uitgevoerd worden. Als u geld over heeft dient u dit op het vliegveld om te wisselen. In restaurants verwacht met een fooi van ongeveer 10%. Ook taxichauffeurs en kruiers ontvangen graag wat extra’s.

Bellen

Bron: Yann , CC-BY-SA-3.0, Wikimedia Commons

Bellen vanuit uw hotel is net als in de meeste landen kostbaar. U kunt beter vanuit openbare telefooncellen bellen. De belkantoortjes heten taxiphones en u kunt hier tegen een gunstig tarief naar huis bellen. Mobiel bellen vanuit Tunesië kan ook, maar het mobiele netwerk is (nog) niet zo heel goed. Intercafés in Tunesië zijn in handen van Publinet en zijn te herkennen aan een wit bord met in het blauw Publinet of roze borden met witte letters. Het internet is meestal veel langzamer dan u gewend bent.

Gezondheid

Bron: Panhard, CC-BY-SA-3.0, Wikimedia Commons

Wanneer u op vakantie gaat naar Tunesië is het raadzaam enkele vaccinaties te halen. DTP en Hepatitis A vaccinaties worden ook bij een kort verblijf aangeraden, maar zijn niet verplicht. Zorgt u verder dat u goed verzekerd bent tegen ziektekosten in het buitenland. Indien uw ziektekostenverzekeraar niet alle kosten vergoed, sluit dan een reisverzekering inclusief ziektekosten af. Om maagproblemen te voorkomen kunt u het beste alleen goed doorkookte groenten en doorbakken vlees eten. Eet ook geen ongeschild fruit. Neemt u in elk geval voor u noodzakelijke medicijnen mee en zorg dat u ook een voorraad reguliere medicijnen, zoals pijnstillers en antilaxeermiddelen mee.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Veiligheid

Bron: NJR ZA, CC-BY-SA-3.0, Wikimedia Commons

Hoewel de toestand in Tunesië op dit moment stabiel is, komen vaak demonstraties voor die met de nodige vernielingen gepaard gaan. De situatie in het grensgebied met Libië is onrustig en uit dit gebied kunt u het beste wegblijven. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken raad aan extra waakzaamheid te betrachten. Verdere adviezen vindt u op de website van het ministerie.

Overige informatie

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Tot slot nog enkele wetenswaardigheden over Tunesië:

  • Tunesië is een Islamitisch land en de cultuur is heel anders dan in West-Europa. Probeert u zich zoveel mogelijk aan te passen en toon in elk geval respect voor de plaatselijke gewoontes en gebruiken. U bent te gast en uw reis zal het prettigst verlopen als u zich ook dusdanig gedraagt.
  • Het voltage bedraagt in Tunesië 230 volt. Platte stekkers passen zonder probleem op Tunesische stopcontacten. Ronde stekkers dienen een gat te hebben voor de aardingspin, anders heeft u een verloopstekkers nodig.
  • Wanneer u de binnenplaats van een moskee bezoekt dient u gepast gekleed te zijn. Dit betekent dat uw schouders bedekt moeten zijn, u ook een zeer korte broek of rok wordt niet gewaardeerd. Ook wanneer u in Tunesië steden bezoekt of de toeristische zones verlaat, dient u uw kleding aan te passen. Te veel bloot is absoluut niet gepast. Een omslagdoek of een ruime blouse kunnen problemen voorkomen. Vrouwen kunnen het beste lange rokken of broeken dragen. Badkleding is alleen passend op het strand of bij het zwembad.
  • Topless zonnen en naturisme is verboden, maar in sommige hotels wil men voor wat betreft het topless zonnen nog wel eens een oogje toeknijpen. Weest u hier echter zeer voorzichtig mee, want u kunt de plaatselijke bevolking in verlegenheid brengen of zelfs beledigen.
  • In Tunesië gelden geen algemeen gangbare openingstijden. Voor banken kunt u tijdens de zomermaanden uitgaan van openingstijden van 8.00-11.00. ’s Winters zijn ze in de middag ook nog enkele uren geopend. Winkels zijn meestal van 8.30 tot zo’n 12.00 open en dan ’s middags weer tussen 16.00 en 19.00. In de toeristische plaatsen blijven ze vaak tot laat op de avond geopend. Musea zijn op maandag meestal gesloten en kennen net als de winkels een middagsluiting, waarbij tussen 12.00 en ongeveer 15.00 uur de deuren gesloten worden.
  • De meeste Tunesiërs drinken geen alcohol en het wordt ook niet zomaar overal geschonken en verkocht. U bent in een Islamitisch land en u doet er goed aan zich enigszins aan te passen aan de plaatselijke gebruiken. In het openbaar drinken wordt sterk afgeraden.
  • Tijdens de Ramadan, de Islamitische vastenmaand, kunt u uit respect voor de Tunesiërs het beste niet in het openbaar eten en drinken.
  • Onderhandelen is aan de orde van de dag op de Souks in Tunesië. De gevraagde prijs ligt meestal 50% hoger dan wat het waard is en wanneer men het dubbele vraagt van wat iets waard is moet u ook niet verbaast opkijken. U kunt dus wanneer u de onderhandeling begint laag inzetten.
  • Drugs zijn ten strengste verboden en op het in het bezit zijn van drugs (ook softdrugs) staan zware straffen.