Eten en drinken in Tunesië

De Tunesische keuken is een pittige en sterk gekruide keuken, die u in de hotel-restaurants niet terug zult vinden.

Keuken

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De Tunesische keuken kenmerkt zich door het gebruik van veel kruiden en specerijen en het pittige mengsel harissa (pasta van chilipepers, knoflook en kruiden), waarmee koks niet zuinig omspringen. Daarnaast worden over het algemeen verse producten gebruikt en kookt men graag met goede en grote hoeveelheden olijfolie. Tunesiërs eten veel vis en met name tonijn is erg populair. Dit wordt bijvoorbeeld in de typische briks verwerkt. Dit zijn gefrituurde deegflapjes met tonijn en ei. Andere vullingen komen echter ook voor. Briks kunt u als voorgerecht eten, maar zijn ook perfect als tussendoortje. Andere klassieke voorgerechten zijn Mechouia, een salade van gegrilde tomaat en paprika met tonijn en hardgekookt ei en chorba, een rijk gevulde soep, die van plaats tot plaats varieert. Het Tunesische hoofdgerecht bij uitstek is couscous met gestoofde groenten met lam, kip en soms vis. Verse vis vindt u ook vaak terug op de kaart. Merguez worst is ook lekker om eens te proberen en wanneer u van stoofgerechten houdt, probeert u dan eens Agneau la gargoulette, een stoofschotel met lam. Als toetje wordt vaak vers fruit aangeboden, maar ook pudding is mogelijk. Bekende zoete lekkernijen zijn baklava en makhroud, met dadels gevulde griesmeelkoekjes. In Tunesië worden diverse goede wijnen geproduceerd en ook kunt u eens het lokale Celtia bier proberen. De nationale drank is muntthee, die soms met pijnboompitten wordt gedronken.

Eetgewoonten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

In de toeristische resorts hebben de restaurants zich aangepast aan de internationale gewoontes. Mocht u van de gebaande paden gaan en eens mogen aanschuiven bij een traditionele maaltijd, waarbij met de handen van een grote gemeenschappelijke schaal wordt gegeten, eet dan nooit met uw linkerhand! Deze wordt als onrein gezien en hiermee eten zal u zeer zeker niet gewaardeerd worden.

Supermarkten

Bron: Linsensuppe, CC-BY-SA-3.0, Wikimedia Commons

In de vakantieplaatsen zijn goede supermarkten te vinden. De prijzen liggen over het algemeen lager dan in Nederland.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Restaurants

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Tunesië kent een rating systeem voor restaurants, welke wordt aangeduid met vorkjes. Het aantal vorken zegt meestal meer over de prijs (hoe meer, hoe duurder) en presentatie (meer vorken=chiquer), dan over de kwaliteit van het eten. In cafetaria’s kunt u terecht voor een snelle hap en wanneer u echt traditionele Tunesische maaltijden wilt eten zult u de minder toeristische wijken en steden op moeten zoeken. Laat u hier verrassen door de Tunesische keuken. Enige voorzichtigheid met niet gekookte of gegrilde gerechten is wel raadzaam. Wanneer u in een all inclusive hotel verblijft, gaat u dan toch eens buiten de deur eten, anders loopt u veel plaatselijk lekkers mis. Bovendien is buiten de deur eten goedkoop en veel extra geld zult u dus niet kwijt zijn.

Drinkwater

Bron: Walter J. Pilsak, CC-BY-SA-3.0, Wikimedia Commons

Het wordt afgeraden om het kraanwater in Tunesië te drinken. Koopt u liever mineraalwater in de supermarkt.