Vervoer in Tunesië

Tunesië heeft een uitstekend busnetwerk, waarmee bijna alle dorpen op het eiland bereikt kunnen worden.

Autohuur

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

In de meeste grote steden zijn de bekende internationale autoverhuurbedrijven aanwezig. Een auto huren via deze bedrijven is in Tunesië niet goedkoop. Veel goedkoper is het om bij lokale bedrijven een auto te huren. Het probleem hierbij is dat u vaak niet goed op de hoogte bent van de verzekering. Wanneer u toch besluit bij een lokaal bedrijf een auto te huren, controleert u dan in elk geval goed van tevoren of de auto geen schade heeft, waar u later op verhaald kunt worden. Voor uw vakantie via internet een auto huren scheelt vaak ook aanzienlijk in de kosten.

Taxi

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De taxi is een goedkoop vervoermiddel in Tunesië. U zult echter al gauw merken dat het u veel moeite kost de chauffeur ervan te overtuigen de meter aan te zetten. Verliest u de strijd hierom spreek dan in elk geval van tevoren duidelijk een prijs af. Vanaf 21.00 betaalt u 50% extra. Chauffeurs houden er over het algemeen een onorthodoxe rijstijl op na, maar reizen per taxi is wel veilig.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Openbaar vervoer

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Reizen per bus is in Tunesië goed te doen. De bussen zijn over het algemeen van goede kwaliteit, maar zitten vaak wel vol en zijn krap. Kaartjes zijn erg goedkoop en de meeste steden zijn tegenwoordig goed met elkaar verbonden. Het openbaar busvervoer wordt geregeld door S.N.T.R.I.. Op de website kunt u de vertrektijden van uw bus vinden, mits u vertrek- en aankomsthalte weet. Om zeker te zijn van vertrektijden, kunt u deze het beste navragen bij het lokale busstation.

Wanneer u tussen grote steden reist, kunt u ook voor een reis per trein kiezen. De treinen in Tunesië kennen drie klassen (comfort, eerste en tweede klasse) en u kunt het beste voor de comfortklasse kiezen; treinen zijn niet altijd in de beste staat en wat extra comfort kan dan geen kwaad. Op de website van de Tunesische treinmaatschappij vindt u (in het Frans, Engels nog niet beschikbaar) een overzicht van de diverse treinlijnen, de tijden en de prijzen. Tussen Tozeur en Gafsa rijdt een zogenaamde toeristentrein, de Lézard Rouge. U maakt dan een rit door een mooie kloof. Wanneer u veel met de trein wilt reizen kunt u de Carte Bleu aanschaffen, waarmee u voor 7, 15, of 21 dagen onbeperkt kunt reizen per trein. De kaart kost 45 dinar voor 7 dagen comfort klasse. Een zeer populair vervoermiddel in Tunesië is de louage, oftewel de groepstaxi. Dit zijn busjes met acht zitplaatsen, die pas vertrekt als alle plaatsen bezet zijn. Louages rijden zowel over korte als over zeer lange afstanden en opstaphaltes zijn meestal te vinden bij busstations. De louages rijden ook naar kleinere dorpen in Tunesië en met dit vervoermiddel kunt u dus bijna overal komen.