Kairouan

Na Mekka, Medina en Jerusalem is Kairouan voor Moslims de belangrijkste heilige stad.

De Grote Moskee is het belangrijkste heiligdom van Tunesië en het staat samen met de medina, de oude stad, op de UNESCO Werelderfgoederenlijst.

Grote Moskee

De Grote Moskee werd in 671 gebouwd, maar werd nadien een aantal keren verbouwd en aangepast en kreeg zijn huidige vorm pas in de 9de eeuw. Voor niet-Moslims is alleen de binnenplaats toegankelijk. Deze binnenplaats is met marmeren tegels geplaveid en verder merkt u als snel dat de moskee groots is in zijn eenvoud. De binnenplaats wordt omgeven door een dubbele bogengalerij. Het gebouw straalt een soberheid uit, die indruk maakt. Vanaf de binnenplaats kunt u een blik werpen in de gebedsruimte, die maar liefst 414 zuilen telt, die van allerlei historische steden in het land getransporteerd zijn. De preekstoel in de gebedsruimte is de oudste Islamitische spreekstoel. De mihrab, de nis die de richting naar Mekka aangeeft, wordt afgedekt met een halve koepel, welke prachtig versierd is met lustretegels. Hoewel de Grote Moskee de belangrijkste bezienswaardigheid van Kairouan is, heeft de stad nog meer te bieden.

Overige bezienswaardigheden

De Medina, oftewel de binnenstad, van Kairouan staat net als de Grote Moskee op de werelderfgoederenlijst. De UNESCO heeft hiertoe besloten, omdat de medina een zeer goed voorbeeld is van hoe een Arabische binnenstad er vroeger uitzag. Het gaat daarbij om de slingerende straatjes en huizen met een binnenplaats. Opvallend hieraan is dat de huizen aan de buitenkant slechts kleine ramen en deuren hebben, maar naar de binnenplaats toe grotere openingen tonen. Een wandeling door de oude binnenstad is zeer de moeite waard en u komt dan ook verschillende marktpleinen tegen. Loopt u ook langs de Moskee met de Drie Deuren, die hoe kan het ook anders, vernoemd is naar de drie deuren die de voorgevel van de moskee domineren. De moskee is in 866 gebouwd en daarmee is het de oudste moskee met steenhouwwerk op de voorgevel.

Wat u ook absoluut niet mag missen in Kairouan zijn de Bassins des Aghlabides. Dit complex vormt een hoogtepunt van Arabische waterbouwkunde. Het bestaat uit twee met elkaar in verbinding staande bekkens, waarvan de grootste een doorsnede heeft van 128 meter. Om de druk van het water aan te kunnen zijn maar liefst 182 pijlers gebruikt, waarvan 118 aan de buitenkant en nog eens 64 aan de binnenkant. Deze twee bekkens vormden vroeger slechts een deel van een groter watersysteem dat in totaal 15 bassins telde. Het stond bekend als het meest geavanceerde waterwerken van de moslimwereld. Wanneer u nog tijd over heeft tijdens uw bezoek aan Kairouan moet u beslist ook even richting de Moskee van de Barbier lopen. Hier bevindt zich het grafmonument van een metgezel van Mohammed. Het monument is prachtig versierd met faience, een speciaal soort aardewerk. Tot slot kunt u in Kairouan nog een bezoek brengen aan een tapijtmuseum.

Andere bezienswaardigheden

Meer bezienswaardigheden in Tunesië:

Foto’s van Kairouan

Ligging