Djerba

Djerba is een ruim 500 km² groot (schiereiland) voor de kust van Tunesië dat de populairste toeristenbestemming van het land vormt.

Haar populariteit heeft Djerba met name te danken aan de kilometerslange stranden die op het eiland te vinden zijn. De meest geliefde en drukst bezochte stranden zijn het Plage de Sidi Mahrès en het Plage de la Seguia. Beiden zijn mooie zandstranden met veel faciliteiten, waaronder ook uitgebreide watersportvoorzieningen. Kleiner en rustiger is bijvoorbeeld het Aghir strand. Langs deze grote stranden liggen ook de meeste accommodaties van Djerba, welke meestal over een privéstrand bezitten.

Steden

De belangrijkste plaatsen op Djerba zijn de hoofdstad Houmt Souk, Midoun en Zarzis. Houmt Souk heeft een mooie, witgekleurde medina en hier kunt u lekker slenteren door de smalle straatjes van de souk. De moskeeën in de plaats zijn niet toegankelijk, maar een blik van buiten is toch al wel de moeite waard. In Houmt Souk kunt u een bezoek brengen aan het Musée des Arts et Traditions Populaires waar u informatie krijgt over de geschiedenis en de cultuur en tradities van de eilandbewoners. Midoun is kleiner dan Houmt Souk, maar vergelijkbaar. Ook hier vindt u de nodige winkeltjes in de souk. Leuk is het om de directe omgeving van Midoun te verkennen, waar de voor het eiland typische boerderijen gelegen zijn. Zarzis heeft een mooi strand en om die reden wordt het door toeristen bezocht. In de plaats zijn enkele accommodaties gevestigd, maar zeer veel heeft de plaats niet te bieden. De omgeving wordt gekenmerkt door olijfboomgaarden.

Bezienswaardigheden

De belangrijkste bezienswaardigheid op Djerba is de La Ghriba synagoge, het oudste joodse heiligdom van Noord-Afrika. De synagoge ligt in Hara Seghirea (Erriadh). Al in 586 v. Chr. werd op deze plek een synagoge gebouwd, maar het huidige gebouw dateert uit 1920. Wel zeer oud is de thorarol, die tot de oudste ter wereld behoord. Sinds een aanslag in 2002 door radicale moslims staat de synagoge onder streng toezicht. Een ander hoogtepunt van Djerba is het plaatsje Guelalla, dat bekend staat om de pottenbakkerij. U kunt hier tevens een bezoek brengen aan een klein folkloristisch museum. Zeker wanneer u met kinderen op Djerba verblijft is het leuk om een keer naar Djerba Explore te gaan. Tot het park behoren een museum met Islamitische kunst, een krokodillenboerderij en een heritage parc, waar u meer te weten komt over de tradities op het eiland en zelf ook kunt deelnemen aan verschillende activiteiten, zoals pottenbakken, weven en het produceren van olijfolie.

Andere plaatsen

Meer plaatsen in Tunesië:

Foto’s van Djerba

Ligging