Tunis

Van liefde op het eerste gezicht zal in het geval van Tunis zelden sprake zijn, maar bij verdere verkenning van de stad zult u haar schoonheid zeker gaan waarderen.

De plaats Tunis bestaat waarschijnlijk al sinds de 4de eeuw v. Chr. Lange tijd heeft de stad echter in de schaduw van het dichtbij gelegen Carthago gestaan. Een echte bloeitijd kende Tunis vanaf het begin van de 13de eeuw toen de Hafsiden dynastie de stad tot hoofdstad van Tunesië maakte. Tunis groeide uit tot metropool in de koloniale tijd, toen de Franse gouverneur van de stad zijn thuisbasis maakte. De Fransen breidden Tunis flink uit door naast de Medina een hele nieuwe stad in Jugendstil en Art Deco aan te leggen.

Bezienswaardigheden

Tunis heeft veel moois te bieden en een wandeling door de medina zou u sowieso op de agenda moeten zetten. Vooral leuk is het om over de verschillende souks te lopen, die ingedeeld zijn aan de hand van wat voor spullen de koopmannen verkopen. Zo kunt u voor boeken terecht op de Souk des Libraires, voor traditionele hoofddeksels, chechia’s, moet u op de Souk ech-Checkia zijn en voor tapijten is de Souk et-Trouk de aangewezen souk. Stoffen koopt u op de Souk des etoffes en voor fruit en groenten moet u op de Souk el Fakha zijn. Zo kunt u op nog minstens vijf andere souks terecht voor onder andere parfums, lederen slippers, juwelen en zijde.

Moskeeën

In het centrum van Tunis bevinden zich diverse moskeeën, waarvan u toch op zijn minst één zou moeten bekijken. De belangrijkste moskee van de plaats is de Ez-Zitouna, ook wel de Grote Moskee genoemd. Niet moslims mogen de gebedsruimte van de moskee niet betreden, maar vanaf de binnenplaats kunt u wel een blik naar binnen werpen. In de middeleeuwen behoorden de scholen die aan de moskee verbonden zijn tot de belangrijkste onderwijsinstituten van de Islamitische wereld. Vanaf de 17de eeuw veranderde de stijl van de moskeeën; binnenplaatsen werden kleiner en in plaats van een vierkante minaret bouwde men nu achthoekige, smalle torens. Voorbeelden van deze nieuwe stijl zijn de Mosquée de Sidi Youssef en de Mosquée Hammouda Pacha.

Grafmonumenten

In Tunis kunt u twee grafmonumenten bezichtigen. Het eerste is dat van Aziza Othmana, die kort voordat ze stierf een ziekenhuis liet bouwen en een stichting in het leven riep die arme meisjes moest helpen. Deze daden hebben van haar zeer geliefd gemaakt en haar graf wordt veel bezocht. Ook al zegt de naam Aziza Othmana u niets, het grafmonument is mooi versierd en dat zult u wel kunnen waarderen. Het tweede grafmonument huisvest 160 graven van leden van de Husseinidische dynastie. Het Tourbet El-Bey is te vinden op de gelijknamige straat en straalt met zijn marmeren muren en zuilen een zekere rijkdom en macht uit.

Musea

Ook al vindt u al de genoemde bezienswaardigheden absoluut niet de moeite waard, dan nog heeft u een reden om naar Tunis te gaan, namelijk het Musée National du Bardo. Het museum huisvest één van de mooiste en rijkste collecties Romeinse mozaïeken ter wereld en is daarom internationaal gezien ook een vooraanstaand museum. De collectie omvat verder (kunst)voorwerpen vanaf de Punische tijd tot de Osmaanse bezetting van Tunesië. Voor een bezoek aan het museum moet u eigenlijk een hele dag uittrekken. Twee kleine musea in Tunis zijn het Dar Bach Hamba museum voor mediterrane kunst en het Dar Ben Abdallah huis, waarin het Musée des Arts et des Traditions Populaires is gevestigd. Het Dar Ben Abdallah is in een prachtig paleis gevestigd en alleen daarom al de moeite waard.

Andere plaatsen

Meer plaatsen in Tunesië:

Foto’s van Tunis

Ligging